WELKOM IN BELIZE….

CorWaar? Belize?

Mogen we even voorstellen, het stoute jongetje in de klas van Midden-amerikaanse landen; Belize. Het voormalige Brits-Honduras, een land ter grote van Israel, maar zonder muren, ligt al eeuwen te zonnen in de Caribische zon en vraagt zich af waar de bezoekers blijven.

Een terechte vraag, aangezien het ietwat tegenvallende aantal toeristen beslist niet ligt aan het koraalrif dat voor de kust ligt, waar naar verluid “Finding Nemo” opgenomen is.

De maagdelijke regenwouden en de talloze eilanden die er voor de kust liggen, kunnen onmogelijk een barriere vormen voor nieuwsgierige zon-en-avontuur-zoekers.

De bevolking, bestaande uit Maya’s, negers, Amerikanen en andere Europeanen, Chinezen, Libanezen, Mestiezen ( een mengvorm van Spanjaarden en Maya’s), Garifuna’s ( een mengvorm van Arawak indianen en negers) en Mennonieten ( Duitsers die Platt-Deutsch spreken, heel erg in God geloven, tuinbroeken dragen, hard werken en erg lekkere yoghurt maken), kunnen mijnsinziens eveneens geen belemmering vormen om dit prachtige land met een bezoek te vereren.

De voertaal in het miniscule landje is Engels, maar de meeste mensen zijn twee- en soms-drie-of vier-talig:

Engels: How are you? (Kun je nooit mee de fout in gaan…)

Spaans: No tienes cojones, maricon!( En dan hard wegrennen).

Creools: Fowl kakka wite, a tink a lay egg…( ‘a chicken shits white and she thinks she’s laid an egg’) Een opmerking die je zou kunnen richten aan het adres van een hooghartig persoon).

Garinuga: Laru baya atin nugua. ( aan het strand is veel zand) Een zin die tijdens het versieren van een Garifuna dame niets dan hoongelach zal doen opleveren…

De belangerijkste stad van het land, Belize City, doet qua aantal inwoners denken aan Schoonhoven, maar daar houden bijna alle vergelijkingen onmiddelijk op.

De meeste huizen zijn van hout en de meeste bouwsels zijn in een vergaande staat van verval, wat niemand lijkt te deren.

Er zijn, evenals in Schoonhoven, een aantal ‘no go areas’, alleen hebben die wijken mooiere namen zoals ‘Mesopetamia’, ‘Belama’, ‘Coral Grove’ en ‘Ariana Brink’. Lopend door een dezer wijken zal het U opvallen dat U meer aandacht krijgt dan U verdient.

Ondanks het feit dat Belize eeuwenlang een Britse kroonkolonie is geweest, wordt er nauwelijks nog thee gedronken. “Belikin Beer” is de nationale drank, op de voet gevolgd door rum.

Verder worden er t-shirts gemaakt met opschriften als:

“I WANT YOUR LIPSTICK AROUND MY DIPSTICK”

“DO ME”

‘A BEER DOESN’T GET JEALOUS WHEN YOU GRAB ANOTHER ONE’

“NO SHIRT, NO SHOES, NO PROBLEM”

en andere diepzinnige teksten.

De overheid is, zoals het leuke landen betaamt, door en door corrupt en de Telegraaf of Volkskrant zijn er niet te krijgen, zodat niemand de gelegenheid heeft om boze brieven naar de redactie te schrijven…

Spelevaren

De man rechts van me is een onbekende rapper...

On the beach

Another shitty day in Paradise....

On the town

Spitsuur op Cay Caulker, een eilandje voor de kust. No shoes, no shirt, no problem..

Spitsuur op Cay Caulker, een eilandje voor de kust. No shoes, no shirt, no problem..

Foto’s: van me eigen.

Advertisements
This entry was posted in Cor Verhoef, Reisimpressies and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to WELKOM IN BELIZE….

  1. Pingback: Standplaats Tornio: Weerom Winter | Het Triumviraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s