VIVA MEXICO: (EPILOOG)

Het was een zonnige, broeierige zondag in Merida. Laaghangende wattenbolwolken hingen roerloos boven de horizon.

We zaten op een bankje op de zocalo, het centrale plein van de stad naar Ernesto te kijken die bezig was met zijn ochtendrondje rond het plein. Ernesto was een Cubaan die dagelijks op zijn witgeschilderde Zweedse klompen met een goudkleurig dameshandtasje onder zijn oksel rondjes rond het plein liep. Een vrolijke homosexueel die Cuba, om begrijpelijke redenen, een “lugar por chingadas” –plek voor vervloekten- vond.

In Ernesto’s handtasje zat altijd alleen een pakje sigaretten en een nagelvijltje. We vermoedden dat Ernesto met mannen sliep voor geld, alleen rijk kon ie daar nooit van worden, aangezien hij een homo op leeftijd was.

Verder liep er ook een kerstman op het plein met een slinger kinderen achter zich aan. Een vreemde gewaarwording, zo’n kerstman in de tropenhitte. Heftig zwetend onder zijn baard deelde hij watermeloenijsjes uit aan de uitgelaten kinderen, allemaal gekleed op hun kerstbest.

De volgende dag zouden we terugkeren naar Isla Mujeres, na een week in Merida. Het strand en de mensen van onze leeftijd lonkten. Onze geldperikelen hadden een plaatsje ingenomen in de geschiedenis dankzij de goddelijke interventie van de onwaarschijnlijke combinatie van een drietal Franse drugskoeriers en een Amerikaanse multinational. Dankzij hen hadden we onze campagne “Abajo a platanos y tomates” -weg met bananen en tomaten- tot een succesvol einde weten te brengen.

Achteraf gezien kan ik zeggen dat de reis mij gedeeltelijk gevormd heeft. Een afkeer voor alles wat saai en voorspelbaar is en een voorliefde voor tropische landen zijn tijdens de reis in mij opgeborreld. Een weerzin tegen gematigde zeeklimaten, waarin het pokkeweer gelijkmatig over het hele kalenderjaar verspreid is, speelde mij al parten vanaf mijn geboorte.

Ik ben later nog talloze malen naar Mexico en Centraal Amerika teruggekeerd. Nu woon ik in Azie. Dag Nederland…

Advertisements
This entry was posted in Cor Verhoef. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s