Heikele Hakenkruizen

PaulFinland stond alleen in de Winter Oorlog. (Het enige land dat enige hulp van betekenis bood was Zweden, waarover later meer). Toch denken velen bij het zien van foto’s of film over de Winter Oorlog dat Finland geallieerd was met de Nazi’s omdat het Finse wapentuig voorzien is van blauwe swastika’s. Die hadden ze toch zeker afgekeken van de moffen?

Finse Fokkers D.XXI met hakenkruizen Finse WWII tanks in een museum

Links: Finse Fokker D.XXI jachtvliegtuigen, in 1939 de modernste toestellen waarover de Finse luchtmacht kon beschikken. Rechts: Finse tanks in een museum; de linkse twee zijn op de Russen buitgemaakte T-26 modellen, de rechtse is een door Finland aangekochte Vickers lichte tank. De swastika’s zijn anders dan de Duitse variant.

Fout! De swastika is een heel oud zonnesymbool. Het symbool van het Triumviraat is in feite net zoiets. Het is een zogenoemd zonnewiel. Als je wat stukjes van de cirkel weglaat heb je een swastika. Swastika’s waren en zijn volop in gebruik in Eurasië. De oude Finnen en Germanen kenden het al. Het symbool kan gevonden worden in Oosterse tempels en in Romeinse mozaïken en in Byzantijnse kerken. Zweedse vikingen brachten het symbool al duizend jaar geleden met zich terug uit ”Miklagård” (Constantinopel).

Rotstekeningen in DalslandRotstekeningen uit de bronstijd in Zweden. Het zonnewiel is prominent aanwezig evenals een symbool dat bekend staat als “schip”, maar dat ook een slede zou kunnen voorstellen. De foto werd gemaakt door vriend KiWi in de Zweedse provincie Dalsland.

De Zweedse ontdekkingsreiziger graaf Eric von Rosen had swastikas gezien op runestenen uit de vikingtijd en hij had het symbool geadopteerd als zijn huismerk (al rond 1900). Het was verwerkt in houtsnijwerk en beeldhouwerk in zijn kasteel Rockelstad en het was ook op zijn bagage geschilderd. Het is wel eens geopperd dat de Duitse Nazi’s de swastika van hem hadden, omdat Hermann Göring het slot bezocht in de jaren 20 toen hij verliefd werd op de schoonzus van von Rosen, Carin von Kantzow (die later Carin Göring werd). Het hakenkruis werd evenwel al eerder door de nazi’s geadopteerd.

Het was echter wel via von Rosen dat de swastika bij de Finse strijdkrachten belandde, want tijdens de Finse burgeroorlog van 1918 tussen de Witten en de Roden besloot von Rosen de Witten te steunen door een vliegtuig te doneren. Het vliegtuig, een Thulin D (een Zweedse copie van de Franse Saurane Maulnier Parasol) werd door hem zelf met een copiloot over de Botnische golf naar Finland gevlogen en het had het huismerk van de graaf in de Finse kleuren blauw en wit op de vleugels. Het werd het eerste vliegtuig van de Finse luchtmacht, die de swastika met het vliegtuig mee adopteerde. Van daaruit verspreidde het zich over de hele strijdmacht en over paramilitaire organisaties als Lotta Svärd (waarover een andere keer meer).

Het vliegtuig van von Rosen na landing in Vaasa

Het eerste vliegtuig van de Finse luchtmacht na aankomst in Vaasa in Noord-Finland. De vlucht van von Rosen over de Botnische golf midden in de winter was een huzarenstukje dat voorpaginanieuws zou zijn geweest in de hele wereld ware het niet dat de Eerste Wereldoorlog alle aandacht opeiste.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog was de swastika internationaal een besmet symbool gewordenen de Finnen waren gedwongen om er afstand van te doen.

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Heikele Hakenkruizen

  1. Pingback: STANDPLAATS BANGKOK: OVER FACEBOOK EN SWASTIKA’S… | Het Triumviraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s