Standplaats Tornio: Winteroorlog…

PaulVandaag is het exact 70 jaar geleden dat Joseph Stalin op visite wilde komen in Helsinki om het Finse broedervolk aan zijn met medailles volgehangen borst te drukken. Jammer genoeg voor hem kwam ie vast te zitten in het verkeer, het was beestenweer…

De zogenaamde Winter Oorlog van 1939-1940 was het beslissende moment in de moderne Finse geschiedenis. Het was de gebeurtenis die het Finse volk verenigde en die het land hielp overleven als onafhankelijke democratie. Het is ook de reden waarom er in Finland weinig begrip is voor pacifisten.

De grote lijnen van de oorlog mogen als bekend verondersteld worden: Een gigantische Soviet legermacht viel eind November 1939 het kleine buurland Finland binnen op vijf fronten tegelijk, maar werd, tot verbazing van de hele wereld, inclusief de Finnen zelf, tot staan gebracht en op vele plaatsen verpletterend verslagen. Het was pas in Maart 1940 dat de Soviets, na inzet van nóg meer elitetroepen, eindelijk een doorbraak wisten te forceren in de Finse verdediging en dat de Finnen tot onderhandelen gedwongen waren.

De Vrede van Moskou 1940 kostte Finland 10% van zijn grondgebied en 30% van zijn industrële capaciteit. De inwoners van die gebieden, 12% van de Finse bevolking, werd geëvacueerd en moest elders gehuisvest worden. Bovendien lag Finland door dit gebiedsverlies open voor een eventuele latere Sovietinvasie. Het was eén van de belangrijkste redenen voor de Finse deelname aan de Duitse aanval op de Sovietunie in 1941.

Ik wilde een diepgaand resumé schrijven over de Winter Oorlog en wat eraan vooraf ging, maar ik verloor mijzelf in de details. Daarom, als alternatief, de Finse formule voor het tegenhouden van een Russische tank, een recept dat tijdens deze oorlog ontwikkeld werd.

Een Molotov cocktail in de riem van een Finse soldaatMen neme:

Als hoofdmoot:

1 Russche tank (bij voorkeur het T26 of BT model)

Als garnering (pièce de résistance):

1 stevige houten balk (een stuk boomstam voldoet)

1 fles benzine met een lont

1 lucifer

1 machinepistool

3 Finnen om de garnering te hanteren

Wacht tot de tank de eigen positie dicht genaderd is, steek dan de houten balk in het loopwerk van de tank. Dit brengt de tank tot stilstand. Rooster de lont van de fles met de benzinemarinade met de bijgeleverde lucifer en flambeer het achterdek van de tank met de fles, zodat de brandende benzine het motorcompartiment danig doorbakken kan. Gebruik het machinepistool om de ontsnappende tankbemanning met blauwe bonen in te peperen tot ze goed doorregen zijn. Koudgemaakt serveren.

De Finnen waren zo dankbaar voor de broodmanden die op last van minister Molotov boven de Finse steden werden uitgeworpen, dat ze de fles benzine omdoopten tot Molotov cocktail, als drankje bij de maaltijd zo te zeggen… De Molotov cocktails werden vervaardigd door het staatsbedrijf Alko dat gelukkig over plenty lege brandewijnflessen beschikte voor dat doel. (De Finnen zijn vandaag de dag nog steeds meesters in het ledigen van brandewijnflessen.) Dus als je je ooit afgevraagd hebt waar de term Molotov cocktail nou vandaan komt, dan weet je het nu: Het is een product van de Winter Oorlog.

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Standplaats Tornio: Winteroorlog…

  1. Pingback: Standplaats Tornio: Finland’s Zaak | Het Triumviraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s