HUN SEN KRIJGT HULP…

Mijn buurman, CeesinCambodja, heeft op zijn beurt ook weer een buurman, Hun Sen, de Premier voor Het Leven van Cambodja, en die is op zijn beurt nu de gastheer van mijn ex-buurman, de voortvluchtige ex-premier van Thailand, Thaksin Shinawatra, die jarenlang aan dezelfde straat woonde als ik.  Kleine wereld he?

Thaksin werd kort voor de aanvang van de Olympische Spelen in Beijing, tot 2 jaar cel veroordeeld wegens corruptie en machtsmisbruik. Thaksin vroeg aan de rechter of hij nog wel even zijn favoriete badmintonster mocht gaan aanmoedigen in Beijing voordat hij daadwerkelijk achter de tralies zou gaan. “Ja, dat mag. Maar wel terugkomen hoor!” schijnt de rechter op barse toon gezegd te hebben.

Kort daarop verschenen Thaksin en zijn vrouw Potjaman, waar ook nog een aantal rechtzaken tegen liepen, op de luchthaven van Bangkok. Ze waren extra vroeg bij de balie omdat ze vijfenzestig koffers moesten inchecken…

“Weet U zeker dat U niets vergeten bent?” vroeg de bevallige jonge dame van de incheckbalie, terwijl een heel leger druk doende was om alle koffers te labelen.

“Ongetwijfeld, maar je kunt moeilijk ALLES meenemen,” was Thaksin’s antwoord.

De Shinawatra’s moedigden in Beijing de badmintonster aan en vlogen daarna linea recta naar London, waar de twee tortelduiven een eenvoudige stulp hebben in een van de duurste wijken van London.

De verontwaardiging in Thailand was  groot. “Je kunt tegenwoordig niemand meer op zijn woord geloven, zelfs geen veroordeelde corrupte politici’, was de gedachte onder de Thais.

In London had Thaksin genoeg om handen. Hij winkelt bijvoorbeeld graag en op een dag liet hij pardoes een heuse voetbalclub, Manchester City, in zijn winkelwagentje zakken

Armlastig kun je de Shinawatra’s niet noemen. Het bedrijf van de voormalige telecomtycoon was tijdens zijn ambtsperiode drie maal zoveel waard geworden. Nu mogen premiers in Thailand geen bedrijven bezitten dus het bedrijf was op de naam van zijn huishoudster. Later verkocht Thaksin zijn bedrijf aan Temasek, investeringsbedrijf uit Singapore voor 1.8 miljard dollar. Hij betaalde daar geen cent belasting over. Drie dagen voordat de deal bezegeld werd, had Thaksin een wet door het parlement gejaagd die het heffen van belasting op dergelijke transacties ophief. Slim he?

Nu is Thaksin dus op de thee bij een collega miljardair Hun Sen in Cambodja. Thaksin is rijk geworden met de verkoop van telefoons en satelieten, Hun Sen heeft zijn centjes verdiend met de verkoop van Cambodja. Hun Sen heeft Thaksin gevraagd om zijn financieel adviseur te worden. “Maar natuurlijk mijn beste. Mag ik nog een koekje?

hun sen

Hun Sen, tweede van links, Thaksin in wit polo-shirt, tijdens een potje golf…

Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s