Standplaats Tornio: Sneeuw

PaulGisteren sneeuwde het weer. Het had in Oktober al een dag of wat flink gesneeuwd, maar dat pak was al na een weekje kou weer weggesmolten. Ook de sneeuw van dit weekend zal wel weer verdwijnen. De beste sneeuw is die welke valt eind November, begin December, dat is gewoonlijk goede kerstsneeuw. Nu is sneeuw in Tornio niet zo bijzonder dat ik daarover naar huis moet schrijven, maar ik wilde even demonstreren met een plaatje wat een verschil het maakt voor de sfeer wanneer in deze donkere dagen de grond bedekt is met sneeuw.

In mijn recente stukje over de donkere herfst had ik een foto opgenomen van het kerkhof met allerzielenlichtjes. Weinigen zullen op die foto iets hebben kunnen onderscheiden (tenzij ze ‘s avonds de gordijen dicht en de lichten uit hebben gedaan). Nu heb ik om dezelfde tijd (tussen vier en vijf in de namiddag, dus ruim na zonsondergang) van dezelfde plek weer een foto gemaakt, met dezelfde belichtingstijd en zie het verschil eens:

Kerkhof van Tornio bij sneeuwval

Het is geen allerzielen meer dus er zijn minder graflichtjes. Met de Kerst brandt men wederom kaarsjes op de graven (dan vaak in een roodgekleurd houdertje).

Je kunt op de foto boven niet zien dat het sneeuwt (omdat ik onder een boom sta en ook door de langere belichtingstijd). Daarom nog even een plaatje wat verder weg en met flits genomen zodat de sneeuwvlokken oplichtten.

Kerk van Tornio in de sneeuw

Door de flits is de voorgrond lichter, maar de achtergrond duisterder; toch is deze foto slechts een minuutje na de bovenstaande genomen.

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s