DE BRUTALISATIE VAN PERFECT GEWELD…

CorDe beste Muay Thay vechters komen zonder uitzondering allemaal uit de Isan, het onvruchtbare noordoosten van Thailand, waar de levensomstandigheden uiterst Spartaans zijn en de training in feite al begint zodra de navelstreng doorgeknipt is. De Sino-Thaise kinderen uit Bangkok hebben vaak op hun twaalfde al twee kinnen en zijn daardoor genoodzaakt om Muay Thai te bedrijven in de vorm van een computerspelletje.

Wanneer, na maanden van afmattende, uiterst gedisciplineerde training, de trainer besluit dat zijn pupil klaar is voor de ring, kan het echte werk beginnen. De relatie tussen de Muay Thaibokser en zijn (of haar -er zijn in dit land ook dames die met hun rechterwreef ernstige schade kunnen toebrengen aan een eikenhouten deurpost) trainer is hevig geritualiseerd. De trainer geeft de kersverse vechter een nieuwe naam, gewoonlijk met de naam van het trainingskamp als achternaam. De relatie tussen de trainer en de bokser wordt het best weergegeven tijdens de ‘ram muay’, de uiterst gracieuze ‘boksdans’ die plaatsvind voor de aanvang van elk gevecht, begeleid door de tonen van een Thaise hobo en percussie. Het geluid van de hobo ‘pii‘, komt voor westerse oren nog het meest overeen met het blaasinstrument dat slangenbezweerders bespelen en doet denken aan het geluid dat katten maken wanneer ze levend gevild worden.

Wai Khru Ram Muay dans (foto WWF)

De beide boksers werken in de ring elk aan hun eigen dans, met trage opwaartse kniebewegingen, zijwaartse stappen en hoofdbewegingen die aan knikkebollen doen denken.

Na afloop van de dans gaat de bokser naar zijn hoek in de ring en neemt de trainer de geweven hoofdband af die de vechter tijdens de dans heeft gedragen. De twee boksers lopen daarna op elkaar toe, groeten elkaar middels een licht tikje met de bokshandschoen tegen die van de tegenstander en dan gaat de bel voor de eerste ronde…

Mocht de slachtpartij in de ring bij de toeschouwer niet meer opwekken dan een krakende geeuw, dan is het misschien aardig om op de activiteiten van het publiek op de tribunes te letten. Thais zijn notoire gokkers en er staan voor vele afficionado’s vaak astronomische bedragen op het spel. Bij elke hooggerichte zijwaardse trap, upperkut of elleboogbeuk klinkt het ” HOEEEIII” of “WAAAAIII” uit duizenden kelen en inzetten worden verhoogd (niet verlaagd want dat mag niet).

Wanneer er uiteindelijk een vechter na het ontvangen van een jukbeenversplinterende opwaartse trap moet toegeven aan de wetten van de zwaartekracht grijpen veel gokkers in het publiek direct naar hun mobiele telefoon en schreeuwen dan iets in de trant van:

‘MAAR SCHAT, DAN VERKOPEN WE TOCH GEWOON DE BOOT!!!

Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s