Standplaats Tornio: Lars Sonck

PaulTornio kan niet bogen op veel architectonische hoogstandjes. Al is het alleen maar, omdat men in het verleden geen architecten inhuurde. De meeste gebouwen werden neergezet door lokale bouwmeesters. Als er al exceptionele bouwsels tussen waren, dan heeft de tand des tijds, arm in arm met de stadsvernieuwingsdrift van de hoge heren in Tornio, die inmiddels weggevaagd. Het enige gebouw van een bekende architect dat in Tornio te bewonderen is, is de villa van Lars Sonck.

Lars Sonck (1870 – 1956) was een in Finland beroemde bouwmeester die de tekeningen maakte voor een groot aantal kerken en openbare gebouwen, waaronder de prachtige domkerk van Tampere en de indrukwekkende Kallio kerk (Berghällskyrka) in Helsinki. Sonck was een vertegenwoordiger van de nationaal-romantieke stroming en erg geïnteresseerd in traditionele houten constructies. Hij bouwde tegen het einde van zijn leven een houten villa in Tornio, maar heeft er niet van kunnen genieten, want hij overleed voor het gebouw klaar was.

De villa van Lars Sonck in Tornio

Tegenwoordig is de villa het eigendom van de directie van de Outokumpu staalfabriek in Tornio, die het gebouw gebruiken als gastenverblijf en conferentiezaal. Helaas hebben ze bij de verbouwing de originele inrichting eruit gesloopt, maar de buitenkant blijft mooi. De blinde muur links is de zijkant van het flatgebouw waarin ik mijn bescheiden appartementje heb.

Voordeur villa Lars Sonck

Kijk, dat noem ik nou nog eens een mooie voordeur. Wie daardoor naar binnentreedt weet dat ie iets bijzonders gaat zien. Sonck hield van detail zoveel is duidelijk.

Het portaal van de dom van Tampere

Ter vergelijking de toeganspoort tot Sonck’s bekendste werk, de Dom van Tampere: hout, glas en ornaat ijzerwerk in gehouwen granieten sponning.

De Dom van Tampere

De domkerk van Tampere gebouwd in middeleeuwse stijl. Het interieur is ook zeer de moeite waard met talloze uitgehouwen en geschilderde details. Met name het fresco “De Gewonde Engel” van Hugo Simberg is indrukwekkend.

Deuren Kallio Kerk (foto door Anoniem)

Om het af te leren zijn hier de deuren van de Kallio Kerk in Helsinki, een ontwerp van Sonck dat in het begin van de twintigste eeuw werd gebouwd op een rotsheuvel in de stad. Beneden een impressie van de kerk vanaf de trappen aan de voet van de rots.

Kallio Kerk (foto door Anoniem)

Advertisements
This entry was posted in Paul Nijbakker, Standplaats Tornio and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Standplaats Tornio: Lars Sonck

  1. Pingback: Standplaats Tornio: Alvar Aalto… | Het Triumviraat

  2. Pingback: Standplaats Tornio: Middernachtszon | Het Triumviraat

  3. Pingback: Standplaats Tornio: Het Echtpaar Pietilä | Het Triumvieraat

  4. Pingback: Kalevala, de Achtergrond | Het Triumvieraat

  5. Pingback: Over het Nut van Medailles | Het Triumvieraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s