HET PERFECTIONEREN VAN BRUUT GEWELD…

CorHeeft U ook ooit wel eens de onbedwingbare neiging voelen opwellen om iemand helemaal tot een vormloze pulp te slaan? Iemand helemaal te slopen? Een dusdanige hoeveelheid bruut geweld los te laten op iemand die U bijvoorbeeld urenlang het bloed onder de nagels vandaan getreiterd heeft? Een televisiepersoonlijkheid misschien, wiens suffe grijns U ‘s nachts uit Uw slaap houdt? Ja? Maar U deed het niet omdat U een papkindje bent en zelf niet tot snot geslagen wil worden. Dan wordt het hoog tijd om de nobele ‘martial art’ van ‘Muay Thai’ te gaan beoefenen…

“Muai Thai’, ook wel Thaiboxen of Thai kickboxen genoemd, is een vechtsport die al eeuwenlang in Thailand en omringende landen in diverse vormen beoefend wordt.

Er zijn maar weinig overeenkomsten met het reguliere boxen waarbij alleen de vuisten, gehuld in boxhandschoenen, gebruikt worden.

Bij Muai Thai wordt ook een beroep gedaan op de voeten, ellebogen, knieen, schenen en tot een tiental jaar geleden, het hoofd. Kopstoten mogen in het moderne Muai Thai niet meer uitgedeeld worden, tot afgrijzen van tandartsen en neurologen in de regio.

De term “Thaiboxen” is eigenlijk een misnomer aangezien het de trappen, de knie-en-elleboogstoten zijn die de tegenstander naar het canvas jagen. De ‘low-kicks’ zijn uiterst effectief; keiharde trappen op de bovenbeenspier van de tegenstander die uiterst pijnlijk zijn en er bij veelvuldige herhaling er voor zorgen dat de tegenstander niet meer op zijn benen kan staan en door zijn hoeven zakt.

Het ellebogenwerk mag ook niet onderschat worden. Wanneer twee boxers bij het reguliere boxen in een zgn. ‘clinch’ zitten, wat voor de leek veel lijkt op een innige vrijpartij, worden de twee tortelduiven door de scheidsrechter uit elkaar gehaald. In de wereld van Muay Thai begint de pret dan pas. Met zij-of-benedenwaardse elleboogdreunen in het gezicht wordt geprobeerd een scheur in het jukbeen of wenkbrauw van de opponent te bewerksteligen in de hoop dat een bloedstroom het zicht zal belemmeren. Tegelijkertijd worden met evenveel enthusiasme met opwaardse kniestoten de milt en de lever van de tegenstander bewerkt.

Ook zijn horizontale trappen tegen de schenen erg welkom in de poging de tegenstanderin het zand te doen happen.

High kick (foto by Shawnc)

Deze trap legt Uw schoonmoeder direct het zwijgen op.

Voor diegenen wiens interesse in deze vorm van actief tijdverdrijf gewekt is, wil ik U hierbij inwijden in de basis; de training.

Je moet natuurlijk, net als bij elke andere sport, wel eerst oefenen om snelheid, lenigheid, souplesse, kracht, inzicht en tactiek te verwerven. Wat zouden de schaaksport en golf zijn zonder deze vaardigheden?

Bij Muai Thai training wordt altijd begonnen met het opkrikken van de pijngrens naar duizelingwekkende hoogte. Dat gaat als volgt:

De aspirant Thaiboxer gaat plat op zijn rug op de grond liggen. De trainer staat over hem heen en laat een volwassen kokosnoot van vier kilo vanaf anderhalve meter hoogte doodleuk in de maagstreek van de trainee vallen. Vijftige keer achter elkaar. Daarna touwtje springen. Op blote voeten op een kiezelveldje. Een minuutje of twintig. Het doel daarvan is de voetzool dusdanig ongevoelig te maken, uiteraard na veelvuldige herhaling, dat deze na verloop van tijd de gevoeligheid bereikt van de zool van een Dr. Martens schoen.

Vervolgens op naar de bananeboom. Gaan we eten? Nee, horizontaal trappen. Een volwassen bananeboom heeft een stam met een diameter van ruwweg 20 cm. De opdracht van de trainer is deze keer om de stam met zoveel horizontale trappen, met zowel de linker als rechterwreef te bewerken dat de bananeboom in tweeen breekt. Daarna gaan we aan de thee…

Foto by Loura (Wikimedia Commons)

Na deze heeft U nooit last meer van Uw office manager..

Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s