Belle en het Beest in Schaapsuniform

Zo vader zo zoon?PaulIn de Irish Independent van Vrijdag 25 September omschreef de venijnige columnist Kevin Myers de “broederlijke leider en gids van de September Revolutie van de Grote Libisch-Arabische Socialistische Volks-Jamahiriyah” (beter bekend in onze contreiën onder de naam kolonel Khadaffi) als “het liefdeskind van Mickey Rourke en een baseball die in Tallinn verwikkeld raakte in een messengevecht en nu in de intensive care ligt”. Ik ben het daar niet mee eens. Volgens mij is het overduidelijk voor iedere contemporaine waarnemer dat Muammar een bastaardkind is van opa Simpson en een wrange citroen met bavianeschurft (daar helpen geen neutronenkorrels meer tegen). De foto’s bewijzen het: de kleine Muammar heeft enkel wat meer pluis of zijn bol en hij is wat lelijker. Hij heeft een zuur gezicht als een beschimmelde dromedaris die in een tent is verstrikt geraakt terwijl ie gruwelijk anaal genomen wordt door een sinterklaas met een HELE GROTE staf.

Het feit dat zo’n apert schertsfiguur wordt getolereerd in de algemene vergadering der Verenigde Naties, waar ie anderhalf uur lang zijn gal mocht spuwen, is abominabel. Myers schrijft dat “waanzinnig, giftig rioolslib uit zijn mond stroomt als stront uit de ingewanden van een incontinente krokodil”. Die omschrijving klinkt me in de oren als een zwak protestgejammer vergeleken bij de omvang van de belediging van het verzamelde intellect en de welwillendheid van de hele democratische wereld welke het oever- en hersenloze geblaat van de broederlijke teringleider vertegenwoordigde. Pus die uit een ettergezwel spuit is nog te goed om met Khadaffi’s verbale drek vergeleken te worden. Hoe kan de beschaafde wereld toelaten dat een man die het handvest van de Verenigde Naties even gemakkelijk vertrapt als de mensenrechten van zijn eigen bevolking zitting heeft, via gevolmachtigde, in de Veiligheidsraad? Hoe kunnen zichzelf respecterende democratische staatshoofden zichzelf verlagen tot het omarmen van de man die decennialang zo’n beetje alle Europese terrorristische organisaties financierde, die heeft toegegeven verantwoordelijk te zijn voor talloze bomaanslagen en die onschuldige Europeanen als gijzelaars houdt tegen losgeld? Hij is niet anders dan een barbarijse piraat en als zodanig dient hij ook behandeld te worden.

Rama Yade (foto door Marie-Lan Nguyen, Wikimedia commons)Het was dan ook met groot genoegen en instemming dat ik in 2008 meemaakte hoe tenminste één Franse minister zich niet slaafs door het slijk rolde bij het staatsbezoek van Khadaffi aan Frankrijk, een gebeuren dat ongetwijfeld één van de toezeggingen was die de broederlijke kolereleider had bedongen in ruil voor het aan Frankrijk overhandigen van de gegijzelde Bulgaarse verpleegkundigen. Sarkozy scoorde daarmee voor eigen en voor internationaal publiek en kon tevens zijn aanstaande ex met deze primeur ertoe bewegen de scheiding nog even uit te stellen. Hij had er niet op gerekend dat zijn kersverse minister voor mensenrenchten, Rama Yade, haar taak serieus zou opnemen. Yade, van Senegalese komaf, was één van de kleurrijke belles in Sarkozy’s regering, maar bleek behalve over schoonheid en charisma ook nog te beschikken over principes. Toen Khadaffi in Frankrijk ontvangen werd, weigerde zij aan dat circus mee te werken en verklaarde in de pers dat Frankrijk geen deurmat was waarop Khadaffi het bloed van zijn schoenen kon vegen. Ze werd daarmee op slag de bij het volk meest populaire Franse politicus, maar Sarkozy was ”not amused”. Hij probeerde haar eerst weg te rangeren naar het Europees parlement, een lot dat later ook een andere kleurrijke minister, Rachida Dati, trof. In tegenstelling tot Dati liet Yade zich niet opzij zetten en daarna werd ze gedegradeerd tot onderminister voor sport en nauwelijks nog toegelaten tot kabinetsvergaderingen. Ze zou onervaren zijn, luidruchtig en lui, maar ik vind dat ze precies heeft gedaan waarvoor ze aangenomen was: het voorstaan van de rechten van de mens en daarvoor verdient ze alle lof. Laat háár de Verenigde Naties toespreken en hen de idealen van een vrije en verlichte mensheid voorhouden als tegenwicht voor het waanzinnige gebral van ”dolle hond” Khadaffi.

Advertisements
This entry was posted in Jeremiades, Paul Nijbakker and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Belle en het Beest in Schaapsuniform

  1. Pingback: Oliedomkoppen | Het Triumviraat

  2. Pingback: Voortaalvoertrekkers | Het Triumviraat

  3. Pingback: Fame oftewel de Toestand in de Wereld | Het Triumvieraat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s