THE BIG MANGO…

CorZo nu en dan wordt mij de vraag gesteld, ‘is Bangkok leuk?’

Moeilijke vraag. “Leuk” in de zin van, ‘Hans-Teeuwen-leuk?’ Of, ‘Gummbah-leuk?’ Maar ik ga ervan uit dat met zo’n vraag bedoeld wordt of het er een beetje uit te houden is, een beetje bewoonbaar is voor een Rotterdammer.

Voordat ik die vraag hier ga beantwoorden lijkt me het leuk om eerst eens met wat cijfers te komen. Gewoon voor de leuk. Speciaal voor de statistieken fetisjisten:

Bangkok is een stad met:

* Zo’n 12 miljoen inwoners. Officieel zijn het er 9 miljoen, maar vele gelukzoekers zijn niet geregistreerd, waaronder ik.
* 120 duizend taxi’s, die je op elk moment van de dag en elke denkbare plaats kunt aanhouden.
* 5 miljoen auto’s.
* 12 duizend bussen in alle kleuren, geuren, soorten, maten en variaties in graad van veiligheid.
* 6 duizend tuktuks, gemotoriseerde driewielers, die een enorme kankerherrie kunnen produceren en dat ook graag doen.
* 30 duizend geregistreerde resaurants.
* Triljarden straatstalletjes met eten. Ik zeg ‘triljarden’,omdat ze nooit geteld of geregistreerd zijn. Ik ga dat dus ook niet doen.
* 28 graden. Dat is de gemiddelde etmaaltemperatuur over het hele jaar. De stad is door het World Meteorological Institute uitgeroepen tot heetste stad ter wereld. Niet vanwege de absolute temperaturen – Ryaad, in Saoedie Arabie, wordt in de zomer overdag veel heter- maar door de geringe temperatuurverschillen tussen de seizoenen en dag-en-nacht temperaturen. Het koelt er nooit echt af.
* 5 centimeter. Zover zakt de stad jaarlijks weg in het moeras waar het op gebouwd is. De bijnaam ‘Het Venetie van het Oosten’ is ooit heel profetisch gekozen.
‘Amsterdam, het Venetie van het Noorden’, ook.
* 1 bovengrondse metro.
* 1 ondergrondse metro
* Tussen de 30 duizend en 120 duizend prostituees. Ze zijn nooit geteld of geregistreerd en het ligt er helemaal aan wie je het vraagt, waar je het leest of welke bril je draagt.
Maar het zijn er zeker geen ‘triljarden’.
* 80 procent van de Bangkokianen dragen slippers op straat. Zonder sokken.
* 20 procent van de Bangkokianen dragen schoenen op straat. Met sokken.
* Dagelijks triljarden kilometers file.

Sommige mensen vinden dat je wanneer deze statistieken als een volleerd kok bij elkaar gooit, je het recept hebt voor Dante’s Inferno.

En ooit vergeleek iemand nachtelijk Bangkok met de stad uit ‘Bladerunner’, een futuristische film uit het begin van de jaren ’80, met onzer eigen Rutger Hauer als de bloeddorstige cyborg.

Een andere vergelijking dringt zich op met Los Angeles, vanwege het ontbreken van een ware stadskern en de vele viaducten die kriskras boven de stad gebouwd zijn om de eeuwige verkeersopstoppingen het hoofd te bieden. Futiele pogingen, daar er dagelijks 7 honderd nieuwe autoregistraties bijkomen.

Maar alles doetut. Dat is vreemd, maar in de schijnbare griezelige chaos lijkt alles naar behoren te functioneren. De Chao Praya rivier, die zich met haar cafe au lait kleurtje loom door de stad kronkelt, biedt voor veel mensen soelaas met haar verkwikkende bries en vele vormen van openbaar vervoer te water.

Vele mensen, waaronder mijn vrouw en ik, wonen middenin de stad, in lommerrijke ‘sois’, kleine zijstraatjes en laantjes met veldjes omzoomd door kolossale bomen, die welkome schaduw en rust bieden, met mom en pop winkeltjes, spelende schoolkinderen, loslopende vriendelijke, doch schurftige honden en getinkel van ijscokar belletjes.

Bangkok op een kraakheldere dag (zonder smog)

Bangkok op een kraakheldere dag (zonder smog)

Statistieken zijn weinigzeggend en slechts voeding voor het voorstellingsvermogen…

Bangkok met een weinig smog

Bangkok met een weinig smog

Advertisements
This entry was posted in BKK Calling, Cor Verhoef and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s